Értékelés: 4
A balatoni gasztrokalauz szerint a déli parton, Bélatelepen van a magyar tenger legjobb halsütödéje egy egészen egyszerű, tipikus strandbüfé, a Lacika Kisvendéglő személyében.
Bár én személy szerint nem vagyok nagy halimádó, a családom unszolására és mivel bringával KB negyed óra távolságra volt tőlünk- én is ellátogattam velük kipróbálni helyet.
A Lacika Kisvendéglő Bélatelep szabad strandján, közvetlenül a játszótér mellett található és valószínűleg nem csak mi olvastunk róla, mert percekig várakoznunk kellett mire asztalhoz jutottunk.
Egy nagyon kedves hölgy jött ki felvenni a rendelést, aki készségesen ajánlott is az aktuális választékból, ami- mint megtudtuk- mindig az aktuális „horgászszerencsével” összhangban dinamikusan változik.
Megszületett a döntés: egy harcsafilére, egy fogasra és két keszegre esett a választása a családtagjaimnak. Én ezek után úgy döntöttem, lesz elég vélemény a helyi specialitásokról, így nem erőltettem magamra a halat, egy grillezett csirkesalátát kértem, bár már az étlap elolvasása után is csodálkoztam, hogy öntet címén barbecue szósz szerepelt.
Körülbelül 20-25 perc után - ami alatt elfogyasztottuk a szokásos, elég finom, helyi borból készült fröccsünket – megérkeztek az ételek, először a halak.
Magam is meglepődtem: minden hal gyönyörű volt, a fogas pedig akkor volt, hogy egy kisebb fajta cápának is el lehetett volna adni.
Egyből neki is álltak elfogyasztani: a harcsa filé nem bizonyult nyerő választásnak, mert íztelennek bizonyult és filé létére jó néhány szálka is volt benne.
A fogas és a keszeg viszont elnyerte a lehető legnagyobb elismerést: a nagymamám azt mondta, ennél jobbat még ő sem tudott volna csinálni. Aki őt ismeri, az tudja, hogy ilyet szökő évente egyszer mond.
A salátáról eddig nem beszéltem. Nem is véletlenül. Látszik, hogy a hely a halakra van specializálódva és csak magamat hibáztathatom, amiért egyrészt finnyás vagyok, másrészt nem hiszek a gasztrokalauz szakértőinek, akik feketén fehéren megmondták: itt halat kell enni.
Szóval a salátából kb. csak a hús volt ehető, tocsogott az olivaolajban, ami keveredett a barbecue szósszal.
A láthatóan zacskós salátába beleöntöttek fél üveg Oliva bogyót, ami se hogysem illett a képbe.
Így én nem csak éhesen, de egy kellemes gyomorfájással mentem haza. Persze ezzel egyedül voltam a családban, a többiek azóta is emlegetik, hogy milyen finomak voltak a halak.
Tehát a halszeretőknek melegen ajánlom a helyet, a finnyás, gyenge gyomrú salátaevőknek kevésbé:)